Jelle Bijlsma logo Jelle Bijlsma logo Van Assen Sloopwerken logo Van Assen Sloopwerken logo

NVO Zwolse Vaart

In opdracht van Provincie Flevoland zijn wij op dit moment bezig met het project 'Natuurlijkvriendelijke oevers langs de Zwolse Vaart'. Het werk is opgedeeld in 2 trajecten en loopt van Emmeloord tot Marknesse en van Marknesse tot Kadoelen (Voorstersluis). 

Eind oktober zijn wij gestart met het verwijderen van de bomen en begroeiing. Voor deze werkzaamheden hebben we met een tractor met maai-zuigcombinatie op ons nieuwe schip de 'Kramaria' gestaan. Vervolgens zijn we begonnen met het ontgraven van de oevers. In totaal wordt 35.000 kuub ontgraven. Deels met rupskranen op de kant en deels vanaf het water met eigen kraan op Ponton 'Yn Touwen'. De grond is met beunbakken en een duwboot vervoerd naar een 2 tal overslaglocaties. Vanaf deze locaties wordt de grond overgeslagen in kippers en afgevoerd. 

Langs de ontgraven oevers worden de ankerstangen uit de beschoeiing verwijderd, gordingen met bouten opgehangen en wordt er om de 50 m1 een FUP (Fauna Uittrede Plaats) verlaging in de damwand gemaakt.

In het deel van Marknesse tot de Voorstersluis gaan we ca. 25.000 palen aanbrengen t.b.v. het realiseren van natuurvriendelijke oevers. Dit wordt een palen rij waarbij de palen zij aan zij tegen elkaar aan staan, afgewerkt met een klemgording. Ook hier wordt op de 50 m1 een FUP gemaakt. We vervoeren de palen met de Kramaria van een kade in Kraggebrug naar het werk. 

Verder zijn er verspreid over de 2 trajecten diverse duikers van beton en PVC aangebracht, pompen verplaatst en is er diverse elektra aangelegd en aangesloten. 

Zoals we allemaal steeds vaker in projecten tegenkomen, werken we ook hier met een ecologisch werkprotocol. Dit om te borgen dat wij op een verantwoorde wijze voor plant en dier onze werkzaamheden uitvoeren en uiteraard ook om ervoor te zorgen dat we vroegtijdig bijzonderheden kunnen signaleren. Hierdoor kunnen er sneller maatregelen worden getroffen in het belang van de dieren én onze planning.  

 

Al met al een prachtig project waarin de veelzijdigheid van ons bedrijf en vakmanschap van de medewerkers naar voren komt en ten volle wordt benut!