CO2 Prestatieladder Jelle Bijlsma B.V.

Sinds 2014 zijn wij gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder en sinds maart 2015 op niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Hiermee tonen wij formeel aan dat wij in Nederland op het hoogst haalbare niveau acteren op het gebied van duurzaamheid.

Hierbij is het niet alleen van belang dat wij onze carbon-footprint monitoren en reduceren, maar ook onze leveranciers en onderaannemers beoordelen en bijsturen op het gebied van duurzaamheid. Hieronder een korte uitleg over de CO2-prestatieladder en hoe wij dit vormgeven binnen onze organisatie. Via onderstaande knop zijn de bijbehorende documenten te downloaden. De gegevens van ons bedrijf zijn ook op de site van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) te vinden.

Wat is de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. De Ladder wordt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument gebruikt.

De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector. Een gecertificeerde organisatie voldoet op een bepaald niveau (en alle onderliggende niveaus) aan de eisen van de CO2-Prestatieladder. Deze eisen komen voort uit vier invalshoeken:

 • A: Inzicht: Het bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint;
 • B: Reductie: het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie;
 • C: Transparantie: Structurele communicatie over het CO2-beleid;
 • D: Participatie: Deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie.

Jelle Bijlsma neemt deel aan een CO2 reductieprogramma vanuit de overheid, NGO’s of branchevereniging, namelijk: YnNatura. Daarnaast nemen we nog deel aan diverse andere initiatieven, dit is terug te vinden in de Voortgangsrapportages onder Downloads CO2.

Tot op heden genomen maatregelen door Jelle Bijlsma B.V.

 • Groene stroom

  Om een begin te maken met het verminderen van de CO2-uitstoot is Jelle Bijlsma B.V. begin 2014 overgestapt naar een energieleverancier van Groene stroom. In april 2018 is ook de locatie in Kootstertille overgestapt op Groene stroom. 

 • Milieuvriendelijke emissie-arme machines en panden

  De machines die door Jelle Bijlsma B.V. zijn en worden aangeschaft zijn zo milieuvriendelijke mogelijk en emissiearm. Halverwege het jaar 2015 heeft Jelle Bijlsma BV 280 zonnepanelen laten plaatsen op de loods en op het kantoor. Door deze investering zijn we zo goed als zelfvoorzienend geworden wat betreft ons energieverbruik. Ook hebben we de verlichting vervangen voor de zeer zuinige LED-verlichting, zowel in de loods als op kantoor. Daarnaast zijn er meerdere volledig elektrische auto’s aangeschaft. Ook de kachels in de loods en het kantoor zijn vervangen voor volledig elektrische kachels. In 2017 en 2021 hebben we het kantoor energieneutraal uitgebouwd.
  Daarbij is er is onder meer LED verlichting op sensor, vloerverwarming, vloerkoeling en een groen dak gekomen.

  Op de locatie in Kootstertille zijn ook zonnepanelen en een elektrische kachel geplaatst en het gas is afgesloten.

 • Trynergie

  Trynergie is een lokale energiecoöperatie zonder winstoogmerk. Inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen in de Trynwâlden kunnen lid worden van Trynergie. Jelle Bijlsma heeft het dak van de loods beschikbaar gesteld voor 3500 zonnepanelen, hiermee worden circa 300 huishoudens in de buurt voorzien van stroom!

Deelname aan initiatieven

Deelnemers aan de CO2-Prestatieladder nemen vanaf niveau 2 deel aan (keten-)initiatieven en aan sectorbrede reductieprogramma's. Jelle Bijlsma heeft door de jaren heen deelgenomen aan verschillende initiatieven en programma’s. Voorbeelden zijn; de ontwikkeling van de GRIP-app; het bestuur van branchevereniging Cumela; de medeontwikkeling van de app Veilig Vakwerk; deelname aan de Nederlandse Klimaatcoalitie; deelname aan Nederland CO2-neutraal; deelname aan Brandstofreductie Noordoost Nederland; deelname aan diverse Koploperprojecten.

Huidige deelname initiatieven en programma’s:
- Bestuur Cumela
- Stichting Ynnatura
- Stichting Samen Duurzaam Ondernemen – Stop CO2 in de GWW.

Voor meer informatie over de initiatieven verwijzen we u graag naar Downloads CO2.

Meer over
Jelle Bijlsma B.V.

Indien u naar aanleiding van onze website vragen heeft of nadere informatie wenst over bepaalde onderwerpen, verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Wij komen graag geheel vrijblijvend bij u langs om de verschillende mogelijkheden voor uitvoering van de werkzaamheden met u door te nemen.

Onze certificering

Wij zijn trots op onze certificeringen. Jelle Bijlsma B.V. heeft de volgende certificeringen: